Vizsgálati lehetőségek

Vizsgálati lehetőségek

Legfontosabb mindenek előtt az orvos és a beteg kapcsolata, jelen esetben a kutya-macska páciensük és a mi kapcsolatunk. Az ortopéd vizsgálat során a tartó és mozgató szervrendszer betegségeinek diagnosztizálása történik. Ennek lépései az anamnézis, a kórelőzmény felvétele, az alapos fizikális vizsgálat, bizonyos speciális tesztek elvégzése és a képalkotó vizsgálatok.

A mai modern világban, amikor méregdrága vizsgálati lehetőségek (CT/MRI, egyéb) állnak rendelkezésünkre úgy tűnhet a hagyományos vizsgálatok jelentősége háttérbe szorul.

Sok betegség pedig egyértelműen, 100 %-ban megállapítható hozzáértő, türelmes, alapos fizikális vizsgálattal is! Ilyen esetekben sok pénzt spórolhat a tulajdonos, az állatot nem kell felesleges kockázatnak kitenni a szükségtelen  RTG, CT/MRI vizsgálathoz történő altatás miatt. A két leggyakoribb térdprobléma kutyáknál (patellaficam, elülső keresztszalag-szakadás) tipikus példája az előzőeknek, szinte minden esetben fizikális vizsgálattal kimondható, megállapítható a pontos diagnózis!!!

Bizonyos esetekben természetesen a modern képalkotó eljárások segítségül hívása elkerülhetetlen!

Ilyen esetekben első körben általában RTG vizsgálatokat végzünk lehetőség szerint bódításban, két irányból.

Egyéb vizsgálati lehetőségek speciális esetekben( pl. porcleválás, meniscus sérülés, daganatgyanú -partnerintézményeinkben soron kívül, rövid időn belül elvégeztetjük)

  • CT (Állatorvostudományi Egyetem)
  • MRI (VetScan Kisállat Diagnosztikai Központ)

A betegség meghatározását követően, a páciens igényeivel összhangban állítjuk össze a legjobb kezelési tervet!

Konzervatív és műtéti kezelések segítségével a betegek jelentős részénél tudjuk eredményesen a panaszokat megszüntetni, mérsékelni, az életminőséget és a mozgáskészséget javítani.

Leggyakrabban az alábbi panaszokkal szoktak  a páciensek felkeresni: felkapkodja séta közben a lábát a kutyus, biceg, sántít, ha hozzáérnek felnyüszít, fáj a lába, vagy már kezelték/műtötték máshol, de nem javult.

Az általam kezelt ortopédia betegségek: évek óta a fő érdeklődési területem, specializációm iránya a térdbetegségek, térdműtétek, térdsebészet kutyáknál, macskáknál egyaránt( keresztszalag-szakadás, egyéb szalagszakadások, patellaficam, patellatörés, gyulladásos, daganatos ízületi elváltozások), de egyéb ortopédiai elváltozások esetében, vagy sebészeti jellegű problémánál is tisztelettel  állok rendelkezésükre.

Dr. Fux Attila DVM.

Tel: 06-70-252-3483

Jászapáti Állatorvosi Rendelő