Térd anatómiája

Térd anatómiája

A térdízület (articulatio genus) tulajdonképpen 2 ízület( articulatio femoropatellaris a combcsont és a térdkalács által alkotott ízület, az art. femorotibialis pedig a combcsont és a sípcsont által alkotott ízület ) amelyek funkcionális egységet alkotnak. A térdkalács (patella) az egyenes combizom (m. rectus femoris) véginával és a patella szalagjával(lig. patellae) alkot egy funkcionális egységet, amely végül a sípcsont elülső részén tapad(tub. tibiae).A combcsont és a sípcsont között helyezkednek el a C-alakú porcok (meniscusok) és szintén a femur és tibia között, egymásra fekve találhatóak a keresztszalagok (elülső és hátulsó kereszteződő szalagok- lig. cruciatum craniális és caudális). Oldalról a külső és belső szalagok (collateralis szalagok) rögzítik az ízületet. Ezek a legfontosabb anatómiai képletek.


1. sulcus trochlearis( patella árka)- combcsont
2. tuberositas tibiae( ezen tapad a térdkalács szalagja)- sípcsont
3. fibula( szárkapocscsont)
4. elülső keresztszalag( lefutásának iránya cranio-medio-laterális)
5. hátulsó keresztszalag( lefutásának iránya caudo-latero-distalis)
6. lateralis meniscus( külső C-porc)
7. medialis meniscus( belső C-porc)


Térdizület biomechanikája

Lig. patellae mechanikája: m. quadriceps összehúzódásának( izomcontractió) következtében a femorotibialis ízületben flexió és extensió alakul ki, melynek eredménye az lesz, hogy a patella siklik az árkában. Fontos azonban a közhiedelemmel ellentétben, hogy nem a patella mozog, hanem a combcsont alatta!

Hajlításban (flexió):

  • collaterális szalagok ellazulnak
  • elülső szalagok megfeszülnek
  • lat. meniscus hátracsúszik
  • meniscusok széttérnek

Nyújtáskor (extensio):

  • collaterális szalagok megfeszülnek
  • elülső szalagok ellazulnak
  • lat. meniscus előrecsúszik
  • meniscusok összetérnek

 

Rotációt főként az egymáson X alakban fekvő keresztszalagok akadályozzák meg, kis mértékben a collaterális szalagok is. M. Popliteus viszont segíti.
A két kereszteződő szalag lefutása ellentétes( X szalagok) irányú

Elülső kereszteződő szalag lefutása craniomediodistalis( combcsont lat. condylusának belső oldaláról a fossa intercondylarisból ered és a tibia plató area intercondylaris cranialis medialisban tapad.)

Hátulsó kereszteződő szalag lefutása caudolaterodistalis( combcsont med. condylusának belső oldaláról ered és az inc. poplitea területén tapad.) A hátulsó X szalag hosszabb és vastagabb, mint az elülső.
Ezen anatómia szituációk következtében érthető, hogy sokkal gyakrabban sérül az elülső keresztszalag és sérül a belső, medialis meniscus( mediális microarthrotómia elég a cleaning up elvégzéséhez műtét során sokkal kisebb feltárásból is kivitelezhető)

Térdízület normál szögelése

Térdízület teherviselő felszíne:
A sípcsont platója(teherviselő felszín) minden kutyában caudálisan,  hátrafelé lejt. Ennek a lejtési szögnek egyenesbe hozásával a lejtés megszüntethető, ezáltal a keresztszalag stabilizáló hatására nem lesz szükség.


Ez olyan mintha egy kiskocsit lejtős talaj helyett egyenes, vízszintes felszínre helyezünk és így már  nem szükséges rögzítés (szalag) ahhoz, hogy ne guruljon el.