Patellaficam

Patellaficam

Patellaficam( térdkalácsficam, patella luxatio) kutyáknál, műtét

 Az elülső keresztszalag szakadás mellett ez a másik leggyakoribb térdprobléma kutyák esetében a patellaficam( térdkalácsficam, patella luxatió). Főként kistestű kutyák betegsége, leggyakrabban valamilyen congenitalis, veleszületett elváltozás is van  a hátterében.

 Patellaficamról beszélünk, ha  a térdkalács mediális(befelé) vagy laterális(kifelé) irányba, rendellenesen elmozdulva elhagyja az árkát. Döntő többségben( 90-95%-ban) mediális irányú ficammal találkozunk, laterális ritka, főleg nagytestű kutyák betegsége.  Normál esetben a combcsonti condylusok által képezett árokban ( sulcus trochlearis) siklik a patella( pontosabban a négy irányba szalagok által kihorgonyzott térdkalács alatt mozog a combcsont- femoropatelláris szánizület). Ha bármilyen mértékben, bármilyen irányban ez kimozdul, kimozdítható ad max. nyújtott végtagnál az minden esetben kórosnak minősül.

 Kutyák patella ficamának hátterében lehet trauma, sérülés is, de döntő többségben örökletes bántalom, és gyakran kétoldali.

Alapvetően egy összetett betegségről beszélhetünk( ezért műtéti megoldása sem egységes, sokszor különböző technikákat , kombinációkat alkalmazunk sebészként), combcsont, sípcsont, patellaárok deformitásai akár önállóan, akár kombináltan okozhatják. Bírálati szempontból két kategória létezik: mentes és nem mentes( ezen belül I-IV. fokozat állapítható meg súlyossági foktól függően)

Kutyák patellaficam szűrése, vizsgálata és megállapítása alapvetően fizikális vizsgálattal történik, ezért is nagyon fontos, hogy kellően tapasztalt, az ortopédiában jártas állatorvos végezze! Szükség esetén RTG vizsgálat is szükséges lehet.

Minden esetben javasolt a beteg műtéti kezelése, mert az időben elvégzett műtéttel, későbbi betegségek előzhetőek meg!!! Patellaficam tulajdonképpen a térdízület instabilitásához vezet, ezáltal a keresztszalag szakadás esélye sokkal nagyobb, gyakran találkozunk a 2 betegséggel együtt. Gyakran alakul ki súlyos krónikus ízületgyulladás, mivel a ki-be ugráló térdkalács ledarálja, lekoptatja az ízületi porcot, akár le is válhatnak nagyobb darabok, melyek komoly fájdalmat jelentenek.

Dr. Fux Attila DVM.

Tel: 06-70-252-3483

Jászapáti Állatorvosi Rendelő